Schrijftrainer krachtig beleid en coach in persoonlijke ontwikkeling

Sinds 2014 werk ik, Kirsten Huisman, als zelfstandig redacteur en schrijftrainer én als coach in persoonlijke ontwikkeling. Ik combineer in mijn zzp-schap mijn hartstocht voor ontwikkeling met mijn liefde voor taal. Dat betekent dat ik mensen persoonlijk coach en daarnaast als redacteur en schrijftrainer werk. In mijn eigen schrijftrainingen voor krachtige beleidsteksten komen deze twee vakgebieden samen.

Mijn startpunt is begrijpelijk schrijven

Sinds mijn afstuderen in 2002 (UvA, Nederlandse Taal- en Letterkunde) heb ik een duidelijke focus: begrijpelijk schrijven. Eerst als redigerend secretaresse voor onderzoeksbureau Regioplan, daarna als redacteur en trainer voor het Taalcentrum-VU. Ik wil namelijk dat mensen ‘toegang krijgen’ tot een (zakelijke) tekst. Dat ze begrijpen waarover een brief, rapport of beleidstekst gaat. Wat daarin over hen gezegd wordt, of wat ze moeten weten. Kortom: dat de tekst zijn doel bereikt.

Ontdekking: naast begrijpelijkheid is ontwikkeling mijn missie

Als ik voor mezelf begin in 2014, vervolg ik mijn strijd voor begrijpelijkheid. Maar intussen volg ik ook een coachopleiding. De reden hiervoor: een schrijfcoachingstraject bij een verzekeraar. In dit traject mag ik medewerkers ondersteunen en uitdagen om zélf te strijden voor begrijpelijkheid. Voor mij was het iets magisch om te zien hoe zij zich ontwikkelden, puur door vragen te stellen. Zo ontdekte ik mijn missie: mensen uitnodigen om zich te ontwikkelen.

Jouw tekst is als een spiegel

Deze missie combineert uitstekend met mijn strijd voor begrijpelijkheid. Persoonlijke ontwikkeling heeft namelijk een opschuddende invloed op wat we doen. Dus ook op wat voor teksten we schrijven. Ik zie dat een tekst blootlegt waar het wringt en schuurt in een organisatie. Of bij een schrijver.

Dat hoor ik als ik vragen stel over een tekst die niet loopt. Uit het antwoord blijkt altijd dat er meer aan de hand is. Twijfels van de schrijver. Politieke gevoeligheid van het onderwerp. Gedoe in de organisatie. Een tekst is daarmee als een spiegel: wat er speelt bij jou (en op jouw werkvloer), heeft invloed op de (beleids)tekst die je schrijft. Anders gezegd: jij en jouw organisatie zijn zichtbaar in jouw tekst.

Op koers naar krachtige beleidsteksten

In de loop van mijn zelfstandig ondernemerschap zag ik de invloed van ontwikkeling op schrijven steeds scherper. Ook merkte ik dat ik minder energie kreeg van enkel trainen op praktische schrijfvaardigheden. Daarom besloot ik om vanuit een nieuwe invalshoek schrijftrainingen te gaan geven – dat werden de trainingen Krachtig beleid schrijven.

In deze trainingen kan ik meer doen dan ‘zeggen hoe het moet’. Er is ruimte om prikkelende vragen te stellen. Je uit te dagen om anders te kijken naar je organisatie. En naar wat jij doet in die organisatie. Zodat je je kennis en ervaring effectief in gaat zetten. Bijvoorbeeld door de krachtige teksten die je schrijft.

Van die ontwikkeling kun je niet anders dan plezier hebben. En daar word ik dan weer heel blij van.

En verder over mij …

Buiten mijn werk om voed ik mij dagelijks met zingen, muziek luisteren en film of televisie kijken. Het liefst in combinatie met veel chocolade of taart. Mijn passie voor deze bakkerslekkernijen dwingt mij om te fitnessen en hard te lopen. Zo blijf ik enigszins op gewicht en geniet ik ook nog eens van de prachtige bossen rond Driebergen.

Wat is er voor jou lastig aan het schrijven?
Wat zou je graag anders willen?

Daar ben ik nieuwsgierig naar. Samen met jou kijk ik graag hoe het anders kan.

[mc4wp_form id=”288″]