Schrijftrainingen voor beleidsmedewerkers

De schrijftrainingen die ik geef zijn voor beleidsmedewerkers die meer plezier en effect willen hebben van hun schrijfwerk. Mijn klanten zijn doorgaans ambtenaren met functietitels zoals (senior) beleidsmedewerker, beleidsadviseur of projectleider.

Betrokken ambtenaren die zorgvuldig beleidsteksten schrijven

In mijn trainingen ontmoet ik nieuwsgierige, betrokken mensen. Mensen die vanuit enthousiasme en hart voor de zaak als beleidsmedewerker aan de slag zijn gegaan. Die, soms tegen de klippen op, de drive en het idealisme behouden om zorgvuldig, sterk en kritisch werk af te leveren. Het zijn taalminnende mensen die plezier beleven aan iets op papier zetten. Of daar althans plezier in hadden.

Iedereen ontwikkelt zo zijn eigen schrijfstrategie

Mijn klanten schrijven beleidsteksten. Bijvoorbeeld notities, rapporten of memo’s. Hoe goed deze beleidstekst overtuigt, hangt van veel af. Binnen de overheid betreed je al snel het politieke speelveld. Niet alleen in het contact met politici; ook de dagelijkse werkvloer is doordrongen van politiek. Hoe ga jij om met die complexe werkvloer? In mijn werk zie ik bijvoorbeeld de volgende ‘copingstrategieën’.

  • Je bent overvolledig |Je hecht aan de feiten en wilt een genuanceerd beeld schetsen van de situatie. Ook als dat je tekst langer maakt. Toch heb je de indruk dat jouw teksten niet echt goed worden gelezen. Toch zonde van al die moeite die je ervoor doet.
  • Je houdt het (te) kort | Je houdt je strikt aan de schrijfrichtlijnen voor jouw tekst: zo kort mogelijk. In korte bewoordingen en opsommingen omschrijf je het plan. Maar je tekst roept vervolgens vragen op. Je moet deze aanpassen en toelichten. Zo kost het toch veel tijd om het (beleids)doel te bereiken. Of je bereikt het überhaupt niet.
  • Je neemt afstand | Je weet dat nog vele anderen naar je tekst kijken. Daarom hoef je bij een eerste versie niet te precies te zijn. Je verzamelt de informatie, ordent deze en legt het concept voor aan de volgende ‘in de lijn’. Maar het schrijfwerk levert zo geen plezier op. Laat staan dat er echt een mooie, effectieve tekst uit volgt.
  • Je zit er bovenop | Jij weet goed hoe een tekst moet worden. Daarom begeleidt je zorgvuldig de collega’s die er samen met je aan werken. Toch geeft dat wrijving. Je collega’s raken geïrriteerd of blijven maar met aanpassingen komen. Hierdoor kost het schrijven veel te veel tijd en energie.

Uiteraard is ieder mens uniek, net als iedere werkvloer. Wat bij jou of jouw afdeling speelt, ontdek ik graag als we samen aan de slag gaan.

Beter beleid schrijven? Bel me!

Ben jij toe aan meer energie en minder frustratie, als je beleid schrijft? Bel me dan voor een intakegesprek. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Wat is er voor jou lastig aan het schrijven?
Wat zou je graag anders willen?

Daar ben ik nieuwsgierig naar. Samen met jou kijk ik graag hoe het anders kan.

[mc4wp_form id=”288″]